Giethoorn Agenda

Harm Visserman exposeert 'met krijt en inkt'

Harm Visserman exposeert 'met krijt en inkt'
Datum:Sunday, March 12, 2023
Aanvang: 4:00 PM
locatie: Kulturhus De Eendracht

In de maanden maart en april exposeert Harm Visserman in de nieuwe Kulturhus Expo ‘met krijt en inkt’ in Kulturhus De Eendracht te Giethoorn. Met (pastel-)krijt en inkt drukt Harm het landschap, oude gebouwen en oude schepen uit in specifieke sferen en kleuren. Prachtige pastelschilderijen en (kleuren) lino- en houtsnedes ontstaan op ambachtelijke wijze door de handen van de kunstenaar.

Harm Visserman
Tekenen was op de lagere school in Zwartsluis het favoriete vak van Harm. In de jaren ’80 verhuisde hij met zijn gezin naar Oldemarkt en is hij tekenen echt als hobby gaan zien en heeft hij zich hierin verder ontwikkeld. De aanvankelijke voorkeur voor pentekenen en aquarelleren maakte eind jaren ’90 plaats voor pastelkrijt. In 2003 hield hij zijn eerste expositie en hierna volgden er nog tientallen. Sinds 2006 is er thuis een eigen atelierruimte, waar hij zich terugtrekt en waar Harm belangstellenden ontvangt.

In 2017 werd Harm op een bijzondere manier geraakt door de schoonheid en het specifieke karakter van kleurenhoutsnedes. Vanaf dat moment is hij zich bezig gaan houden met deze vorm van grafiek, naast etsen (drogenaald) en linosnedes. Het ambachtelijke van het maken van kleurenhoutsnedes intrigeert hem. Met (pastel-)krijt, maar ook met inkt wil Harm het landschap uitdrukken in specifieke sferen en kleuren. Dit inspireert soms tot het twee keer maken van een schilderij met hetzelfde landschap: één in de winter en één in de zomer. Ook (interieurs van) oude kerken en kastelen zijn favoriete onderwerpen. Of een kerkdeur met daaronder een uitgesleten drempel. Verder zijn oude schepen, vooral met deuken, roest en klinknagels, favoriete onderwerpen. Houtsnedes hebben een heel eigen karakter. Het kleurgebruik is lastiger te sturen, maar daardoor ontstaan regelmatig ook mooie, bijzondere verassingen. Het hele proces van snijden en drukken boeit hem dan ook.

Op zondagmiddag 12 maart a.s. wordt de expositie ‘met krijt en inkt’ om 16.00 uur geopend door de heer Willem van Roijen uit Ossenzijl. Hij is oud-illustrator en goed thuis in grafische kunsten. Deze expositie is in de maanden maart & april vrij toegankelijk te bezoeken tijdens openingsuren van het Kulturhus.

Afbeelding: houtdruk, 4x de schoonheid van verval
terug naar het overzicht