Giethoorn Agenda

Turfrace met Gieterse punters

Datum:Sunday, July 8, 2018
Aanvang: 10:00 AM
locatie: Bovenwijde

Giethoorn - Zeilvereniging ’t Wiede organiseert zondag 8 juli de Turfrace. Gieterse punters gaan de strijd met elkaar aan op een tocht van Giethoorn naar Blokzijl en weer terug.

Alle punters zijn welkom op deze race. De naam Turfrace is niet zomaar gekozen, in lang vervlogen tijden speelde Blokzijl een belangrijke rol als doorvoerhaven van Gieters turf naar het westen. Onze voorvaderen vervoerden het turf per boot over de Zuiderzee naar met name Amsterdam. Zondag 8 juli krijgen zeilers de kans om in de voetsporen, of eigenlijk vaargeulen, van onze voorvaderen te treden.

De race wordt of van Giethoorn naar Blokzijl gestreden, of op de terugweg. Dit is geheel afhankelijk van de wind. In Blokzijl wordt in ieder geval een lunch genuttigd, zodat de zeilers met een goed gevulde buik aan de terugtocht kunnen beginnen. Tijdens de wedstrijd mogen de deelnemers geen gebruik maken van mechanische voortstuwing, alle andere middelen mogen wel ingezet worden. Dit houdt in dat er vooral gezeild wordt, maar ook punteren, jagen en wellicht roeien is mogelijk. 
terug naar het overzicht